Regenerare Filtru Particule DPF

Regenerare Filtru Particule DPF

Toate automobilele diesel moderne, de la norma de poluare Euro 4 incoace, sunt echipate cu un filtru de particule. Daca ai auzit ca masinile pe motorina elimina si alte noxe nocive pe langa CO2, ai auzit bine. E vorba de particule cancerigene pe care le poti chiar vedea, atunci cand o masina diesel accelereaza si scoate fum negru pe esapament. Acestea sunt insa oprite de asa numitul filtru DPF.

Multe automobile diesel de pe sosea sunt dotate cu un filtru de particule DPF sau FAP. Numele inseamna Diesel Particulate Filter si se refera la un sistem de filtrare a gazelor de evacuare ale unui motor diesel. Acesta functioneaza ca un catalizator, asa cum au masinile pe benzina care filtreaza noxele de CO2, insa in cazul masinilor diesel, lucrurile sunt mai complicate. Din simplul motiv ca vorbim de particule mai mari, solide, nu de gaze care trec nestingherite printr-un catalizator. De unde si problemele majore ale masinilor cu DPF.

Ce se intampla cand mergem cu filtrul DPF infundat?

O masina care merge cu filtrul DPF infundat va merge prost. Pentru ca gazele de evacuare nu mai au pe unde sa treaca in circuitul de esapament, fiind blocate de orificiile infundate ale filtrului DPF, calculatorul isi da seama de acest lucru si baga masina in „safe mode” sau „limp mode”. Adica intr-un mod care nu te lasa sa treci de 1200 sau 3000 turatie, dar in care motorul merge. Destul incat sa ajungi la un service. Evident, aici vorbim de situatia in care ti se aprinde martorul luminos in bord si tu nu iei masuri, adica nu te pui la drum intins ca filtrul sa se regenereze. Ideea este ca daca ti se aprinde martorul „DPF infundat”, trebuie in cel mai scurt timp sa treci la regenerarea sau inlocuirea lui. Daca nu, masina va intra in mod de avarie si va consuma extrem de multa motorina.

IN CONCLUZIE

O regenerare facuta de echipa noastra este eficienta atata timp cat filtrul inca mai are proprietatiile necesare de filtrare a gazelor nocive, aceasta fiind procesata identic cu cea a autovehiculului din dotare respectand parametrii acestuia .